tisdag 26 december

Första inlägget!

Bild till inlägget Första inlägget!
Bild skapad med ChatGPT och Photoshop

Efter många månaders pillrande så är den äntligen klar…

Välkommen till min nya hemsida!

Den här hemsidan är byggd i ett system som är helt nytt för mig. Hugo CMS kallas det och fungerar väldigt annorlunda mot vanliga hemsidesplattformar som typ Wordpress. Hugo är gjort för att snabbt kunna skapa statiska hemsidor, vilket betyder att varje sida du knappar dig in på på den här sidan redan är färdig att serveras och läsas av din webbläsare. Wordpress å andra sidan “bygger” varje sida från servern innan den blir läsbar i din webbläsare för varje klick du gör, vilket innebär att det många gånger tar längre tid än de statiska sidor som visas här.

Det finns alltid för- och nackdelar med alla system så klart och den största pinan med det här systemet är att det tagit lång tid att lära sig hur allt sitter ihop och fungerar. En annan liten nackdel med statiska hemsidor är att de saknar en del dynamiska funktioner. Jag kan inte skapa inloggningssidor eller någon mer avancerad webshop, och att ladda data från olika datakällor på nätet är inte heller möjligt på samma sätt som dynamiska sidor. Men jag är nöjd och tycker att Hugo är en logisk och greppbar plattform som känns spännande att fortsätta förkovra sig och utvecklas i.

Mitt mål är att lägga ut något inlägg på hemsidan åtminstone en gång i månaden så att det händer lite här. På förra hemsidan kom jag knappt igång med något sorts bloggande alls, satt nog mycket i att jag inte blev helt nöjd med den. Det ska bli kul att få utlopp här igen, det är ju kul att skriva!

God jul och god fortsättning så hörs vi snart igen! 🎄

Meny